Alle verhalen

Tegenwoordig staat geen enkel vak stil

Jolanda van der Zon

Tegenwoordig staat geen enkel vak stil

Jolanda van der Zon
Een nieuwe fase

Jolanda van der Zon begon na haar middelbare school aan de Pabo. Altijd al had zij de drang om lerend bezig te zijn. Bij Vlietkinderen, waar zij in 1999 startte als stagiaire, kwam die ambitie ook bovendrijven. Als PM’er volgde zij de opleiding tot Praktijkopleider, en ging zij in die rol ook aan het werk. Toen Vlietkinderen eigen BBL-trajecten ging ontwikkelen, groeide zij door naar de functie van Adviseur Leren en Ontwikkelen. Haar droom: “Ik wil binnen Vlietkinderen echt een leercultuur met elkaar neerzetten, waarin we niet alleen een voorbeeld voor de kinderen zijn, maar ook voor elkaar, als collega’s.”

Sterker staan
“In mijn rol onderzoek en stimuleer ik de ontwikkelbehoefte bij collega’s en creëer ik ruimte om die te verwezenlijken. Het grappige is dat ik het heel spannend vond om die stap voor mezelf te zetten. Toch heb ik op een gegeven moment de stoute schoenen aangetrokken om de Hbo-opleiding Opleiderskunde te doen. In juni 2023 heb ik mijn diploma behaald. Deze opleiding was precies wat ik nodig had om sterker in mijn functie te staan; om mij te verdiepen in de theorie achter mijn overtuigingen, die ik al doende had opgebouwd. Het heeft niet alleen mij veel gebracht, maar ook Vlietkinderen. Elke opdracht kon ik direct toepassen in de dagelijkse praktijk van mijn werk. Daardoor hebben we een heldere visie op leren kunnen ontwikkelen, die perfect aansluit op onze pedagogische visie.”

Een kijkje in...

Foto slider Foto slider Foto slider
Werken en leren

Borging van kennis
“Een mooi voorbeeld van de kruisbestuiving tussen studie en werk, is mijn onderzoek naar de borging van kennis binnen onze organisatie. Wanneer medewerkers een training hebben gevolgd, wat doen we dan eigenlijk met de kennis die zij hebben opgedaan? Wat hebben zij nodig om die actiever uit te dragen en te delen met anderen? Die vraag stellen we nu standaard na een opleiding, bijvoorbeeld laatst, na een training over sport en beweging op de BSO. Collega’s gingen hierover het gesprek met elkaar aan en bekeken ook de aanwezige spelmaterialen met een frisse blik, gekleurd door de nieuwe inzichten die hun collega’s hadden vergaard. Op die manier ebt een training veel langer na binnen onze organisatie en krijgt hij een natuurlijk vervolg, puur omdat we een stem geven aan collega’s die iets nieuws hebben geleerd.”

Verlangen naar groei
“Het verlangen naar groei hoort echt bij deze tijd. Vroeger leerde je de kneepjes van het vak en dan was je er, voor de rest van je werkende leven. Tegenwoordig staat geen enkel vak stil, dus ook de kinderopvang niet. Jonge mensen die bij ons solliciteren, maar ook bestaande collega’s, zijn echt op zoek naar doorgroeimogelijkheden. Mede om die reden hebben we ons functiehuis aangepast, om een gecombineerd takenpakket mogelijk te maken. Daarmee trekken we nieuwe mensen aan en weten we medewerkers langer aan ons te binden. Het voordeel van zelf opleiden, is dat medewerkers echt doordrenkt raken van ons denken, van onze visie en aanpak Zo creëren we een cultuur waarin je dingen mag uitproberen, en waarin je dus ook fouten mag maken. Alleen zo kom je tot leren, en wat dat betreft zijn er binnen Vlietkinderen nog uitdagingen genoeg!”

Solliciteer direct

Vul het onderstaande formulier in of mail ons op werkenbij@vlietkinderen.nl